TIMP DE MERS 6-7 ORE TRASEU NEMARCAT ACCESIBIL VARA FARA ECHIPAMENT SPECIAL , ATENTIE NU EXISTA APA.
Denumirea a fost inspirata de arcada naturala sapata în peretele unei coame de piatra, desprinsa din Muchia Timbalului Mare. Arcada situata la obarsia Valcelului cu Fereastra permite trecerea din acesta în Valcelul cu Smardar.
Valcelul cu Fereastra este denumirea unuia dintre cele mai frumoase trasee intre refugiul Cioranga Mare si Creasta Nordica a Pietrei Craiului
Traseul se desfasoara de-a lungul a trei valcele diferite: Valcelul cu Fereastra, Valcelul cu Smardar si portiunea superioara a Canionului Cioranga Mare, a carui obarsie se afla sub Creasta Nordica a Pietrei Craiului.
De la cabana Plaiul Foii se coboara pe drumul ce duce spre Zarnesti aproximativ un kilometru pana in dreptul unei case pe langa care se vede un drum rupt de apa aici este de fapt intrarea in traseu.
Mergand la mal pe acest drum rupt de viituri se iese intr-o poienita in fundul careia se vad ruinele unei stani parasite
De la aceasta stana se urca pe langa apa pana la izvorul lui Orlovsky.
In centru se vede Saua Calinetului, marginita de Vf. Timbalul Mare (2177m) in stanga si Vf. dintre Timbale (2231m) in dreapta.
Izvorul lui Orlovsky (1290 m.) a fost pe vremuri curatat si înviorat de un mare iubitor al Craiului, capitan de artilerie pe atunci, de unde deriva si numele dat de vanatori (i se mai spune si Izvorul Capitanului)
Nu se poate baza pe acest izvor ca sursa de apa in verile secetoase.
De la Izvorul Orlovsky se urca pe grohotis pana la Malul Galben .
Aici, pe la aproximativ 1380m, drumul se bifurca. In stanga se continua pe Hornul Nisipos. In dreapta, este o saritoare mai mare, dar cu prize multe si bune. Traseul este mai usor pe aceasta saritoare. Este montat si un cablu in zonele mai expuse.
Poteca de aici este marcata din loc in loc cu gramajoare de pietre numite momai.
Dupa o urcare scurta printre copaci se zareste in fata o sa bine conturata . Acest loc se numeste La Tortite denumire inspirata de pietrele din aceasta zona care au forma de toarta.
Din aceasta sa se urca spre dreapta destul de abrupt pe radacinile copacilor.
In cateva minute se ajunge la Adapatoarea Caprelor loc in care traieste si paianjenul negru de stanca.
Adapatoarea Caprelor este un patrat facut din beton unde se aduna apa de la ploaie acum este fisurat si nu se mai gaseste apa in el.
Din acest punct poteca continua si la un moment dat se ramnifica: la dreapta spre Padina lui Calinet, iar la stanga spre refugiul Sperantelor.
Si in continuare mergand dupa marcajul care apare din ce in ce mai des, se ajunge in REFUGIUL SPERANTELOR ( CABANA ASCUNSA ) LOC BINE STIUT SI TOTODATA O ASCUNZATOARE A LEGIONARILOR. in vremurile vechi chiar era o cabanuta acun datorita intemperiilor se afla un refugiu.
Conditii:
- 6-8 persoane la prici, in conditii de bivuac - Constructie semisferica din fibra de sticla si plastic, identica cu cele din Vf Ascutit, Diana, Spirla, refugiul din Saua Grind
- Localizare: Pe versantul N-NV, pe Braul de Mijloc, in apropiere de scara de fier din Padina lui Calinet (5 minute), mai sus de fosta cabana de lemn Ascunsa - traseu nemarcat ,altitudine 1685 m.
La 5 minute de aici spre dreapta este Scara de Fier care te coboara in Padina lui Calinet si se contureaza foarte bine pe sub stanci Braul de Mijloc.
\Stanga (de la Cabana Ascunsa) – urmand poteca spre stanga este Braul Cioranga Mare. Dupa 5 minute, pe dreapta, prima ruptura in munte este . Valcelul cu Fereastra. Intram in prima saritoare :A doua saritoare:
A treia saritoare :
Atentie la rucsacii voluminosi deoarece aceasta saritoare are forma unui horn foarte ingust,in partea lui superioara se gaseste si un piton.
Imediat dupa aceasta saritoare putin spre stanga se vede
FEREASTRA VALCELULUI
Urmeaza un urcus destul de abrupt printr-un grohotis ,
Apar si primele
CAPRE NEGRE
Si imediat cum se termina grohotisul incepe sa se contureze in dreapta
BRAUL DE MIJLOC
In stanga
BRAUL CIORANGA MARE
Aici este locul ideal pentru popas
O priveliste superba asupra Vaii Barsei.
Poteca continua pe curba de nivel ca apoi dupa inca un urcus sustinut sa ajunga la
REFUGIUL VARFUL ASCUTIT
Din acest varf posibilitatile de retragere sunt multiple.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu